вівторок, 11 листопада 2014 р.

Інформаційна візова система (VIS) – що це таке?

Якщо ви коли не будь подорожували за кордон, зокрема, в країни Європейського Союзу, дані про вас уже збережені в Інформаційній візовій системі (VIS – Visa information system ). Що це за система? Для чого вона? Як вона працює? Де і ким використовуються дані про вас? 
Що таке VIS?
Візова інформаційна система (VIS) дозволяє країнам шенгенської угоди здійснювати  обмін даними про візи. Він складається з центральної системи ІТ та комунікаційної інфраструктури, яка пов'язує цю центральну систему із національними системами. VIS з'єднує консульства в країнах за межами ЄС і всі зовнішні прикордонні пункти країни Шенгенської угоди. Він обробляє дані і рішення, пов'язані з додатками для короткострокових віз для відвідин, або транзит через Шенгенську зону. Система може виконувати біометричний пошук, в першу чергу з відбитків пальців, в цілях ідентифікації та верифікації.

Яка мета VIS?
Сприяння перевіркам і видача віз : VIS дозволяє прикордонникам  переконатися, що особа, яка представляє візу є її законним власником і для виявлення осіб, які знаходяться на території Шенгенської зони без будь-яких або з підробленими документами. Використання біометричних даних, щоб підтвердити ідентичність власника візи дозволяє швидше, точніше і більш безпечно здійснювати перевірку. Система також полегшує процес видачі віз, зокрема, для частих мандрівників.

Боротьба зловживань : Тоді як значна більшість власників візи слідують правилам, порушення також можуть мати місце. Наприклад, VIS допоможе в боротьбі та запобіганні шахрайській поведінці, такі як "візового шопінгу" (тобто практики прийняття подальших заяв на візу в інші країни ЄС, коли перша заявка була відхилена).
Захист мандрівників : Біометрична технологія дозволяє виявляти мандрівників, що використовують проїзні документи іншої людини і захищає пасажирів від крадіжки особистих даних.

Підвищення безпеки : VIS допомагає в запобіганні, виявленні та розслідуванні терористичних злочинів та інших серйозних правопорушень.
Як це працює на практиці?
10 відбитків пальців і цифрова фотографія зібрані з осіб, що претендують на отримання візи. Ці біометричні дані, поряд з даними, наданими у вигляді отримання візи, реєструються в безпечній центральній базі даних.

10-значне сканування пальців не вимагається від дітей віком до 12 або від людей, які фізично не можуть забезпечити сканування пальців.  Після того, як від скановані пальці зберігаються у VIS, вони можуть бути повторно використані для подальшого застосування віз на період більше 5 років.
На зовнішніх кордонах Шенгенської зони від скановані пальці власника можуть порівнюватися з тими, що знаходяться в базі даних. Невідповідність не означає, що  буде автоматично відмовлено – виникнення необхідність для подальшої перевірки на ідентичність мандрівника.

Які країни використовують VIS і хто ним керує?
До Шенгенської зони, VIS поширюється на всі країни Шенгенської угоди (Данія вирішила реалізувати його). Агентство ЄС з масштабних ІТ-систем, euLISA, відповідає за оперативне управління VIS.

Хто може отримати доступ до VIS?
Компетентні візові органи можуть консультуватися VIS з метою розгляду заяв та рішень, пов'язаних з ними.Органи, відповідальні за проведення перевірок на зовнішніх кордонах і межах національних територій мають доступ до пошуку VIS з метою перевірки особи, справжність візи або чи відповідає людина вимогам для в`їзду.В окремих випадках, національні органи влади і Європол може запросити доступ до даних, введених у VIS з метою попередження, виявлення і розслідування терористичних і злочинних діянь.


Як мої дані в VIS захищені?

Доступ до VIS даних обмежується уповноваженим персоналом у виконанні ними своїх обов'язків. Вони повинні гарантувати, що використання VIS даних обмежується тією метою, яка необхідна, прийнятними і пропорційними для здійснення своїх завдань.Дані зберігаються в VIS протягом п'яти років. Цей період утримання починається з дати закінчення терміну дії виданої візи, дати негативного рішення про відмову у видачі візи. Будь-яка особа має право на отримання інформації про його/її дані у VIS. Будь-яка особа може зажадати, щоб неточні дані про неї були змінені, а незаконно записані дані видалені.


Немає коментарів:

Дописати коментар