понеділок, 18 червня 2012 р.

Правила перетину українсько-угорського кордону


Правила для пасажирів, які подорожують у межах Європейського союзу
Правила Європейського Союзу забезпечують вільне переміщення товару в його межах. Це значить, що при переміщенні товару з Угорщини, чи в Угорщину, не застосовуються ніякі митні процеси. Ввезення, вивезення товару, купленого для власних цілей (для особистих потреб або у подарунок), а не з метою подальшої реалізації, не обмеж­ується. Та існують певні товари (наприклад: тварини-улюбленці, мислив­ська зброя, алкоголь, тютюнові вироби, фармацевтичні вироби з нарко­тичним вмістом і т.п.), переміщення яких в межах Європейського Союзу обмежуються, або потрібно отримати на них спеціальні дозволи. Інформацію про ці види товарів та правила подамо в окремому розділі.
Правила, що стосуються тих осіб, які приїхали до Угорщини не з Європейського Союзу (третьої країни)
Пасажири, приїжджаючі із третьої країни, в особистому багажі можуть без сплати ввізного мита та інших податків ввозити наступні товари: Алкогольну продукцію чи напої із вмістом алкоголю можуть ввози­тися (виключно пасажирами, яким виповнилося 17 років) не більше як
-         4 л. виноградного вина
-    16 л. пива
-    1 л. напою, із концентрацією ал­коголю не менш як 22% об'ємних одиниць або ж неденатурованої алкогольної продукции їз концен­трацією алкоголю не менш як 80% об'ємних одиниць, або ж
-    2 л. алкогольних, слабоалкоголь­них напоїв, шампанських вин або інших видів вина із концентраці­єю алкоголю не більше як 22% об'ємних одиниць
По відношенню до тютюнових та алкогольних виробів (окрім пива та виноградного вина) закон визначає подальші умови щодо перевищен­ня їх кількості, у такій формі, що вище вказані окремі кількісні обме­ження являються основою для 100% безмитності. по відношенню до тютюнових та алкогольних ви­робів сукупна сума відсоткової частки визначених кількісних обмежень не має перевищувати 100 відсотків.
Практично це означає, що при ввезені пасажирами, приїжджаючими не повітряним транспортом 40 шт. сигарет, то безмитність надається ви­ключно на цю кількість, а на інші види тютюнових виробів (наприклад, сигарели, сигари чи тютюн) безмитність вже не стосується. Якщо пасажиром ввозитиметься 20 шт. сигарет (тобто 50% від кількісно­го обмеження), то безмитність стосуватиметься на ввезення ще 5 шт. сигар або 10 шт. сигарел, або ж 25 грам тютюну (тобто, подальші 50% від кількісного обмеження).
Інші товари
Крім вище вказаних товарів можна ввозити товар без сплати податків та мита, вартість яких не більша 300 євро (88 000 форинтів), а повітряним рухом - не більша 430 євро (127 000 форинтів). Пасажири, яким ще не виповнилося 15 років, можуть ввозити товар без сплати податків та мита вартістю не більше 150 євро (44 000 форинтів) незалежно від виду транспорту.
Подальшою умовою звільнення від мита та податків є:
-     ввезення носить тимчасовий характер (ввіз здійснюється в межах ро­зумних термінів і не як частина одноі серії), та
-     складається виключно з товару, який перевозиться для особистих потреб пасажира чи членів його сім'ї або ж з метою дарування, та
-     товар, який ні по характеру, ні по кількості не вказує на вве­зення в. комерційніх цілях.
У разі невиконання будь-якої з умов безмитності, ввезення товару можливо тільки після сплати митних зборів та податків (пдв, акцизний збір і т.п.)!
Правомочність користування безмитністю митна служба особливо уважно перевіряє!

Паливо
Пасажири (лише особи, яким вже виповни­лося 17 років) безмитно можуть ввозити паливо, яке знаходиться у стандартному паливному баку приватних чи комерційних транспортних засобів, мотоциклів чи осо­бливих контейнерів які перетинають митну територію Європейського Союзу. Також безмитно може бути ввезено паливо у кількості не більше 10 л. у переносному баку приватного транспортного засобу чи мотоциклів, що не порушує національні положення про володіння пали­вом та його перевезення.
На основі обмежень щодо безмитності, безмитно ввезене паливо не може бути використано в іншому транспортному засобі, ніж в якому воно було ввезено, не може бути вилученим особою, яка скориста­лася правом безмитності, не може зберігатися, за винятком періоду проведення ремонту транспортного засобу, надалі не може бути передано іншій особі ні за кошти, ні безкоштовно. Недотримання вище вказаного призводить до застосування пра­вил оплати мита на відповідний товар в день недотримання мит­них положень, на основі митних тарифів, визначених для певного типу товару, а також на основі визначеної чи прийнятої у відповід­ний день митною службою митної вартості товару.
Якщо буде назначено сплату ввізного мита, то виникне зобов'язання і по сплаті національних податків.
Спеціальні правила щодо вивозу окремих товарів із Європейського Союзу або ж третьої країни чи ввозу з них
Продовольчі товари
Взагалі, при поверненні з третьої країни (не з країни-члена ЄС) до Угор­щини слід уникати ввезення сирого м'яса, м'ясніх виробів, м'ясопродуктів, молока та молочніх продуктів (швидкопсувні продукти), так як їх ввіз можливий тільки при дотриманні суворих правил ввозу та ветеринарного контролю.
При виїзді, у продовольчому пакеті для подорожі також не бажано мати вище перераховані продукти, так як їх ввіз в треті країни також забороне­ний, тобто їх ввіз прив'язаний до сурових правил (про правила ввозу таких продуктів можуть надати інформацію дипломатичні відомства країн, в Угорщині).
Надалі, окремі види продуктів можуть у будь-який час увійти до так зва­ного тимчасового заборонного списку їх ввозу/вивозу з метою запобіган­ня розповсюдженню певних хвороб тваринами. Тому, перед поїздкою варто поцікавитись про діючі правила
У тому разі, якщо до Угорщини приїзджає не громадянин ЄС з третьої країни, то і він (в залежності від країни) може ввозити вище вказані швидко­псувні продукти тільки з дотриманням суворих правил та ветеринарного контролю.
У тому разі, якщо пасажир приїзджає з країн-членів ЄС, стосовно обме­жень до ввозу таких продуктів йому слід звертатися до Міністерства Сільського розвитку, або стосовно санітарних правил - до Міністерства Національних ресурсів.
У тому разі, якщо цільовою країною пасажира є одна із країн ЄС, то інфор­мацію щодо відповідних правил окремих країн можна отримати у відповід­них дипломатичних представництвах, розташованих в Угорщині.
Ліки
У разі поїздки громадян ЄС в межах Європейського Союзу, при постійній необхідності прийняття ними ліків, дозволяється провозити їх у призна­ченій лікарем кількості та у відповідності з терміном перебування за кордоном.
Для цього доцільно придбати медичну довідку («Довідка на володіння ліками для подорожуючих, які знаходяться під лікуванням^./даго/аг gyógyszerkészítmények birtok/ására keze/és a/att á//ó utazók számára"]), бланк формату якої та подальшу інформацію «Інформація для подорожу­ючих за кордон осіб, які приймають ліки, для під­твердження їх вивозу» [„Tájékoztató kü/fó/di utazás során a gyógykeze/éshez szükséges gyógyszerek kivite/ének igazo/ásáró/"] можете знайти на вебсто-рінці Державної Санітарної Служби та Охорони Здоров'я у рубриці Контроль за постачанням ліків/ Ліки та подорож [Gyógyszere//átás fe/ügye/ete/ Gyógyszerek és utazás].
При поїздках у треті країни, здебільшого, діють вище вказані правила (інформацію про діючі пра­вила щодо ввозу окремих видів ліків можна отри­мати у відповідних дипломатичних представни­цтвах, розташованих в Угорщині). При ввозі наркотичних та психотропних виробів (заспокійливі, активізуючі, галюциногени) в Євро­пейський Союз, або ж при вивезенні їх у треті країни, необхідно отримати спеціальний дозвіл (про це більш детальну інформацію можна отримати в у Головному Від­ділі по справам наркотиків Департаменту Охорони Здоров'я та Ліцензу­вання).
Якщо до Угорщини із третьої країни слідує не громадянин ЄС, то для лі­кування наявної у нього хвороби дозволяється ввозити таку кількість ліків, яка необхідна на період перебування його за кордоном, і, які приписав для хворого лікар.
Домашні тварини
Домашніх улюбленців (собак, кішок, домашніх тхорів) у межах Європей­ського Союзу дозволяється перевозити громадянам країн - членів ЄС при наявності паспорту тварини (pet passport). Паспорт тварини видаєть­ся за місцем проживання ветеринарним лікарем, якщо тварина отримала всі необхідні щеплення, її ідентифікація може проводитися на основі та­туювання чи мікрочіпу (у деяких країнах ввіз їх дозволяється виключно при наявності мікрочіпу).
Тому, завжди перед поїздкою з домашніми улюбленцями рекомендуємо відвідати ветеринарного лікаря за місцем проживання. Отримати інформацію щодо діючих правил при поїздці з домашніми улюбленцями до третіх країн можна у відповідних дипломатичних пред­ставництвах країн, розміщених в Угорщині. У тому разі, якщо пасажир не є громадянином ЄС і приїхав з третьої країни до Угорщини, то домашній улюбленець має мати індивідуальну ідентифікацію (татуювання чи мікрочіп), необхідні щеплення, ветеринар­ну довідку при разовій поїздці, тобто паспорт тварини.
Мисливська та спортивна зброя
Перевозити мисливську чи спортивну зброю в межах Європейського Союзу, а також у разі в'їзду/виїзду в/з ЄС дозволяється при наявності дозволу на утримання зброї. Більш детальну інформацію про діючі пра­вила щодо ввезення зброї в третю країну можна отримати в дипломатич­них представництвах країни в'їзду, розташованих в Угорщині. Особа, яка не має постійного місця проживання в одній із країн ЄС, при­буває з третьої країни і перетинає кордон, має право ввозити, вивозити, перевозити транзитом свою вогнепальну зброю разом із патронами для полювання та спортивну зброю для спортивних змагань тільки на основі супроводжуючої вогнепальну чи спортивну зброю платної відомчої довід­ки, виданої представником митно-фінансового відомства на місці пере­тину кордону, у тому разі, якщо її перебування на території Угорщини не перевищує 90 днів.
Участь у полюванні необхідно підтвердити відповідним запрошенням організатора полювання, а також дозволом на полювання. Для спортсменів спілки по спортивній стрільбі, які зареєстровані в реєстрі Угорщини, право вивозу спортивної зброї та патронів має бути підтвер­джена дозволом, виданим загальнодержавним спортивним професійним об'єднанням, а також дозволом на участь у змаганні. Участь у спортивних змаганнях може бути відповідно підтверджена, якщо існує дозвіл Угорської Федерації Спортивної Стрільби, а також запро­шення організаторів спортивних змагань.
Довідка, видана Угорською Федерацією Спортивної Стрільби чи запро­шення організаторів змагань перевіряється кожного разу при перетині (в'їзді/виїзді) кордону Угорщини, або ж під час транзиту. На територію ЄС дозволяється ввозити куплену вогнепальну зброю при наявності дозволу на її придбання, видану поліцією. Дозвіл на ввезення вогнепальної зброї з метою самозахисту видає відповідне Обласне (Будапештське) Поліцейське Управління місця перетину чи транзиту.
Акцизні товари
За акцизний товар, ввезений в межі країни безпосередньо фізичною осо­бою, яка не займається господарською діяльністю, куплений нею для власних потреб та володіння ним в одній із країн-членів, де був введений у вільну продажу, податок не сплачується.
Для визначення того, що ввезений/вивезений на територію країни акцизний товар служить для особистих потреб чи має господарське призна­чення, митна служба проводить аналізування наступного:
-          чи власник акцизного товару є господарською особоюю, що проводить господарську діяль­ність з даним акцизним товаром;
-          причина знаходження у користуванні;
-          метод перевезення, умови володіння ним, тобто місце його складування;
-          документи до акцизного товару (підтверджен­ня походження);
-          характер, кількість акцизного товару, визна­чена податковим акцизним законодавством комерційна кількість (за винятком рідкого палива пального).

За податковим законодавством комерційною кількістью вважається кіль­кість, що перевищує:
-          сигарет 800 шт.,
-          сигар 200 шт., сигарел 400 шт.,
-          тютюну 1000 грам,
-          пива 110 л.,
-          проміжних алкогольних напоїв 20л.,
-          алкогольних напоїв 10 літрів,
-          вина та шампанського всього 90 л. (з них шампанського не більше 60 л.).
Рідке паливо, пічне паливо, а також кількість пального, що перевищує 10 літрів, яка перевозиться не у паливному баку транспортного засобу, не може вважатися придбанням для особистих потреб фізичної особи, яка не займається господарською діяльністю. Детальну інформацію про діючі правила щодо ввозу вище вказаних ак­цизних товарів у треті країни можна отримати у відповідних дипломатич­них представництвах, розташованих в Угорщині. За загальними правила­ми, паливо, яке знаходиться у стандартному паливному баку транспорт­ного засобу, а також кілька пачок сигарет (максимально 1 блок) можна ввозити в третю країну без сплати мита.
В Угорщину з третьої країни (з країни не члена ЄС) пасажирами можна ввозити (незалежно від громадянства) безмитно та без сплати податків таку кількість акцизних товарів, яка визначена розділом «Правила в'їзду пасажирів до Угорщини з країн не членів ЄС (третіх країн)».
Культурні цінності
При перевезенні культурніх цінностей в третю країну чи до країн ЄС, необхідно отримати дозвіл, виданий Управлінням Охорони Культур­ної Спадщини. Детальну інформацію до цієї тематики можете отри­мати на веб-сторінці Управління Охороні Культурної Спадщини http:// www.koh.hu.
Обов'язкова декларація готівки на зовнішніх кордонах Європейського Союзу
Кожний громадянин, який залишає територію ЄС, чи в'їзджає на тери­торію ЄС, зобов'язаний декларува­ти митній службі у письмовій формі наявність у себе 10 000 або більше євро готівкою (навіть у різних видах валюти); або засобів, які легко під­даються обміну на готівку цієї ж вартості (цінні папери, векселі, акції, до­рожні чеки і т.п.).
Бланк письмової декларації можна скачати з веб-сторінки: пйр://ес. еигора.еи/еисазіїсопігоіз.
Заява декларування подається особою до тієї митної служби (або іншої відповідної служби), де вона перетнула (в'їхала або виїхала) кордон Єв­ропейського Союзу.
Крім цього, в окремих країнах Європейського Союзу існують окремі контр­ольні та заявні розпорядження щодо грошового обігу в спільної євросоз-ної зони. Про це варта проінформуватися завчасно в угорському дипло­матичному представництві тих країн, через які триватиме подорож.
Реалізація без ПДВ вивезеного з території Європейського Союзу товару
За куплений товар не потрібно сплачувати ПДВ у тому випадку, якщо іноземна особа вивозить його з території Європейської Співдружності, як частину особистого багажу. Умови реалізації товару без сплати ПДВ:
-         якщо громадянин або уповноважена ним особа без використання пере­возить товар у третю країну, і цей факт митна служба завіряє на осно­ві виданого покупцю продавцем бланку на право повернення ПДВ;
-         товар буде вивезений з території Європейського Союзу в межах 90 днів з моменту покупки;
-         якщо загальна вартість купленого товару (разом із ПДВ) перевищує 175 євро (52 000 форінтів).
Іноземним пасажиром є та фізична особа, яка не є громадянином жодної із країн Європейського Союзу, не має право на постійне проживання у жодній із країн ЄС, або ж особа, яка хоча і є громадянином Союзу, але постійне місце проживання якої знаходиться за межами Союзу. Постійним місцем проживання вважається місце, яке служить для трива­лого проживання там особи, у якої особисті та господарські зв'язки з цією територією є найтіснішими. Громадянин має мати при собі документи, що засвідчують особу та дають право на подорож або ж інші рівнозначні офіційні документи, які визнає Угорщина. Громадянину, крім офіційних документів, що засвідчують особу, необхідно показати куплений товар, бланк, на право повернення ПДВ (у двох екземп­лярах), а також оригінал рахунку. Дані, що вказані на бланку, які дають право на повернення ПДВ, і на рахунку, та в особистих документах грома­дянина, мають повністю співпадати. Бланк, який дає право на повернення ПДВ, має вміщувати тільки дані одного рахунку щодо реалізації товару, і так, що вони мають співпадати із даними рахунку. Митна служба тільки на прохання громадянина має право завірити бланк, що дає право на повернення ПДВ, і тільки в разі вивезення товару до третьої країни.
Використання бланку на право повернення ПДВ є обов'язковим, він ви­дається продавцем при покупці товару у трьох екземплярах, з яких два оригінала видаються покупцеві. Митна служба, після завірення факту перетину кордону, забирає один екземпляр бланку, а інший повертає іноземному пасажиру.
У тому разі, якщо пасажир залишає Угорщину не у напрямі третьої дер­жави (наприклад, їде до Відню, а звідти літаком повертається до країни постійного проживання, яка не є членом Європейського Союзу), завірен­ня того, що товар перетнув кордон Союзу, потрібно просити під час за­лишення території Європейського Союзу (у вище наведеному прикладі, у
Відні).
Повернення ПДВ у продавця може просити особисто іноземний пасажир чи довірена ним на це особа. У тому випадку, коли просить повернення особисто іноземний пасажир, то він зобов'язаний показати свій закордо-ний паспорт, а якщо не особисто, то представник має прилучити до своїх документів видану на його ім'я письмову довіреність. З метою повернення ПДВ, іноземний пасажир чи довірена ним особа має передати продавцю товару завірений та пропечатаний митною службою перший екземпляр бланку, що дає право на повернення ПДВ, а також оригінал рахунку про продаж товару.
ПДВ виплачується продавцем товару іноземному пасажиру готівкою у форінтах.
Подальшу інформацію можете отримати на веб-сторінці Національної Податкової та Митної Служби http://nav.gov.hu, або по телефону (на тери­торії Угорщини за місцевим тарифом)
 (06-40-346-262).


неділя, 10 червня 2012 р.

Міжнародне посвідчення особи і статусу школяра/студента (ISIC)


Якщо Ви студент чи школяр, тоді маєте можливість скористатися численними знижками на авіа перельоти, автобусні перевезення, на товари та послуги по всьому світу за допомогою ISIC.
ISIC - єдине міжнародне посвідчення, яке підтверджує статус учня в усьому світі. ISIC - це унікальна студентська привілегія, будучи одночасно міжнародним студентським і картою знижок, 
ISIC це:
1. Більше 300 знижок в Києві
2. Більше 1000 знижок в Україну
3. Більше 41 000 знижок в 120 країнах світу
4. Спеціальні пільгові тарифи на авіаквитки
5. Визволяєш свій гаманець від 95% інших дисконтних карт.
6. Користуєшся правом на студентські пільги за кордоном. 
7. Музеї, театри, транспорт і т.д.
8. Отримуєш допомогу в будь-якому куточку планети. Helpline (+44) 20-8762-  8110 цілодобово 

Ти маєш право на ISIC, якщо ти:
1. Учень школи, ліцею, гімназії старше 12 років
2. Студент або аспірант денної форми навчання: університету, інституту, коледжу, академії, ПТУ. 

Щоб оформити ISIС, бери з собою:
1. Студентський / аспірантський / учнівський квиток (або документ заміняє його)
2. Паспорт / водійські права або свідоцтво про народження (для іноземних громадян - паспорт іноземця)
3. Кольорову або чорно-білу фотографію 3х4
4. 80 гривень

ISIC можете зробити у вашому Університеті, у офіційний представництвах  ISIC  у вашому регіоні, у партнерів. Більш детальну інформацію про діючі знижки по всьому світі та Україні Ви можете дізнатись на сайті http://www.isic.org.ua/.

Порада. Перед тим як виготовляти ISIC переконайтесь чи дійсно він Вам знадобиться на сайті або безпосередньо в особи якої збираєтесь купити товар чи послугу.